Skip to main content

Jonge architecten kijken vooruit!

Met heel veel plezier kijken we terug op een bijzondere editie van Archikidz Haarlem 2019! Ruim 100 enthousiaste kinderen zijn in de Sint Bavo, in het hartje van Haarlem, aan de slag gegaan tijdens Archikidz. Dit jaar was het thema “Ontwerp de Toekomst!”.
Een thema waarbij je al snel denkt aan sciencefiction-achtige beelden. Bouwwerken die boven de grond uit torenen, snelwegen met loopings, vliegende auto’s en robots die je het leven aangenaam maken. Dafne Wiegers, gastspreker namens Architectuurstudio Herman Hertzberger, liet zien dat deze beelden al sinds de jaren ’30 al tot de verbeelding spreken. De toekomst blijkt echter lastig te voorspellen te zijn, of in ieder geval langzaam te veranderen. Als architect bepaal je in ieder geval een stukje toekomst, en vandaag mochten de kinderen aangeven hoe!
In de Sint Bavo, een inspirerende omgeving met een rijke geschiedenis, werkten de ijverige kinderen met hulp van ongeveer dertig architecten  aan hun meest fantastische bouwwerken. Een driekoppige jury, bestaande uit Steven Brunsmann  (eigenaar NUNC architecten), Dafne Wiegers  (partner AHH) en Gabriël Verheggen (directeur ABC architectuurcentrum), wachtte een bijna onmogelijke taak om de bouwwerken te beoordelen. Want als het aan de jeugd ligt zitten we over honderd jaar heel anders in ons jasje. Uit onderwaterwoningen met glijbaan en woningen hoog in lucht, zodat je fijn kan spelen op de grond, tot raketwoningen, verrijdbare woningen en compleet ingerichte futuristische woonkamers met panoramavensters maakte de jury haar keuze.
In de categorie “meest duurzaam” was het winnende woonhuis vormgegeven als een boom. Samen met andere boomwoningen en echte bomen vormden dit ensemble een bos waarin het aangenaam vertoeven is. Het meest innovatieve ontwerp was een ontwerp waarbij in een echt bouwteam werd samengewerkt aan een waterwoning. De prijs voor het meest originele ontwerp werd toegerekend aan een ontwerp waar een woonhuis werd gebouwd dat tevens dienst deed als dijk(verzwaring). Super handig met het oog op een stijgende zeespiegel!
Hierboven wat sfeerimpressies van een hele leuke middag met heel veel vrolijke (en geconcentreerde) gezichten, fanatieke architecten en hardwerkende vrijwilligers.
Wij hebben genoten van deze dag, en het team van Archikidz Haarlem wil graag naast alle deelnemers ook de vrijwilligers, architecten, vrienden van Archikidz en de Archivipz (LEVS, PPHP en Leisure Expert Group) bedanken. Zonder jullie was dit feestje niet mogelijk.

Leave a Reply