Skip to main content

Foto’s Archikidz Haarlem 2023; Natuurijk!

By fotos, nieuws No Comments

NATUURLIJK | BOUWEN AAN EEN GROENE STAD

Op 14 oktober streek de Archikidz-karavaan neer in het centrum van Haarlem, in de leegstaande V&D op de hoek van de Gedempte Oude Gracht en de Grote Houtstraat, voor de zesde editie van Archikidz: Natuurlijk! Bouwen aan een Groene Stad. Het lege warenhuis, welke binnenkort door 3W Real Estate getransformeerd  wordt tot woongebouw, vormde de ideale plek om na te denken over natuur in de stad, met uitzicht op het Haarlemse daklandschap vanaf de bovenste verdieping van het gebouw.

De middag begon met een ontvangst door de organisatie in een tot een groene jungle omgetoverde winkel. De dagvoorzitter Annemarie van Benthem heette de kinderen allemaal welkom waarna vervolgens Architect Alina Zaytszeva van Benthem Crouwel Architects  een korte inspiratielezing hield en prachtige voorbeelden toonde over duurzaam en natuurinclusief bouwen.

Daarna ging de middag verder in het voormalige La Place-restaurant op de hoogste verdieping, waar een groot atelier was gecreëerd voor de 125 deelnemende kinderen. Verdeeld over vijftien tafels, en begeleid door zo’n dertig ‘echte’ architecten, gingen de kinderen aan de slag met het schetsen van hun ideale, natuurinclusieve en ‘groene’ gebouw, om deze vervolgens om te zetten in driedimensionale maquettes, gemaakt van hergebruikte en restmaterialen. Voor het snij- en zaagwerk konden ze terecht bij een van de handymen, en uiteraard was er tussendoor even tijd voor een korte pauze met limonade en fruit (hoewel lang niet iedereen daar de tijd voor nam)! Een professionele jury, naast Alina bestaande uit architecten Jan-Richard Kikkert (K2 Architecten) en Joeri van Ommeren (Van Ommeren Associates), liep ondertussen rond om de kinderen te bevragen over hun ideeën. De jury lette vooral of in het ontwerp rekening werd gehouden met die toepassing van duurzaam en herbruikbaar materiaal, of dieren er ook wilde wonen en hoe vernuftig en vernieuwend het idee was voor het ontwerp.

Rond kwart voor vier was het helaas echt tijd om op te ruimen: de eerste ouders waren inmiddels ook al begonnen aan het beklimmen van de twaalf (!) trappen naar de tentoonstellingsruimte, voor de eindpresentaties en natuurlijk de prijsuitreiking. In de prijzen vielen de ontwerpen van Mees, Claire, Maud en Manon! Met hopelijk een aantal fijne herinneringen, inspiratie voor eigen groen woonhuis en wie weet een toekomstige carrière, en in ieder geval met een echt Archikidz-geodriehoek en een vleesetend plantje, daalde iedereen vervolgens weer af naar de stad. Op naar de volgende editie!

Wat een geslaagde dag! We willen daarom iedereen bedanken!

Namens Team Archikidz Haarlem:

Niels Hultzer, Huub van Bruggen, Danny Esselman

 

Deze editie wordt mogelijk gemaakt door onze vrienden van Archikidz Haarlem:

BMN Bouwmaterialen Nederland, Benthem Crouwel Architects, Dura Vermeer, GreenGifts, Spaarnelanden NV, Studio Transue, Trebbe

En onze ArchiVIPZ:

deel 2 van het interview met Alina

By nieuws No Comments

In de aanloop naar Archikidz Haarlem 2023 hebben we Alina,  architect bij Benthem Crouwel Architects 10 vragen gesteld over haar visie op een Groene Stad. Met sjieke woorden wordt dit ” Natuurinclusief Bouwen”  genoemd. Hieronder vind je deel 2 van het interview. Alina is tijdens Archikidz Haarlem aanwezig, dus als jezelf vragen heb kan je die zeker aan haar stellen!

 

4.Waarom wilde jij architect worden?

Als kind tekende ik heel graag gebouwen. Het was voor mij vanaf het begin duidelijk dat ik architect wilde worden. Het was zo leuk om te bedenken hoe een gebouw eruit zou kunnen zien. En wat nog leuker is, is dat als je architect bent, je die gebouwen echt kunt laten bouwen. Nu vind ik het belangrijk om samen na te denken over hoe we onze wereld groener kunnen maken en ervoor kunnen zorgen dat de aarde een geweldige plek blijft voor jou en de volgende generaties.

5.Wat is jouw mooiste natuurinclusieve gebouw dat je zelf ontworpen hebt?

Dat is het hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen, waar ik bij Benthem Crouwel  Architecten aan heb gewerkt. Stel je eens voor dat er in Amsterdam een heel bijzonder gebouw staat dat op een modern bos lijkt! Als je naar dit gebouw kijkt, zie je meteen dat het anders is dan andere gebouwen. Het heeft geen traditioneel dak, maar een enorm golvend bladerdak waardoor prachtig natuurlijk licht binnenvalt. Dat maakt het echt gaaf!

Het beste aan dit gebouw is dat het heel milieuvriendelijk is. We hebben het oude gebouw “gerecycled” om dit nieuwe gebouw te maken. En dat is goed voor onze planeet. Op het dak groeien planten, als een grote groene tuin in de lucht. Bovendien bespaart dit gebouw veel energie omdat er zonnepanelen op het dak liggen.

6.Wat is het mooiste groene en natuurinclusieve gebouw dat je kent?

Dat is Bosco Verticale in Milaan. Bosco Verticale betekent “Verticaal Bos” in het Italiaans, en het is een heel bijzonder gebouw in Milaan, Italië. Maar wat maakt het zo speciaal? Nou, stel je voor dat je in een flatgebouw woont, maar in plaats van alleen maar beton en bakstenen te zien, zie je bomen en planten die uit de ramen groeien! Ja, dat klopt, Bosco Verticale is een toren met balkons vol met echte bomen, struiken en bloemen. Het helpt de lucht schoner te maken en het ziet er ook gewoon heel mooi uit! Mensen die in Bosco Verticale wonen, kunnen elke dag genieten van de frisse lucht en de mooie planten. Het is alsof ze in een reusachtig boomhuis wonen!

7.Zijn alle opdrachten die jullie krijgen natuurinclusief of groen?

Helaas nog niet. Er zijn nog veel traditionele bouwprojecten waarbij natuurinclusiviteit niet altijd het belangrijkste is. Maar we proberen om in al onze projecten waar mogelijk een stukje natuur terug te brengen. We willen graag dat de natuur in de stad goed met elkaar verbonden is, zowel op kleine als grote schaal.

8.Vinden de overheid en de gemeente groen bouwen ook belangrijk

Natuurlijk vinden de overheid en de gemeente groen bouwen belangrijk! Ze hebben zelfs regels en wetten gemaakt, zoals de Omgevingswet, die zeggen dat je als je een nieuw gebouw maakt ervoor moet zorgen dat ze meer groen worden.

9.Als je een stad zou mogen uitkiezen om helemaal groen en natuurinclusief te maken, welke stad zou je dan uitkiezen? En waarom?

Als architect met een focus op duurzaamheid en natuurinclusief ontwerp, zou ik zeker Amsterdam kiezen om helemaal groen te maken. De reden hiervoor is dat ik met mijn kinderen in Amsterdam woon, en ik geloof dat we als bewoners van deze stad een verantwoordelijkheid hebben om onze leefomgeving te verbeteren. Amsterdam heeft wel al veel mooie initiatieven zoals urban gardening en groene daken, maar het kan nog veel beter!

10.Denk je dat over 20-50 jaar alle steden in Nederland natuurinclusief zijn? En zo nee. Hoe lang gaat dat dan duren?

Ik denk dat we in de toekomst meer zullen nadenken over de natuur en hoe we beter voor onze planeet kunnen zorgen. We zullen proberen om gebouwen te maken die vriendelijker zijn voor de natuur, wat betekent dat de natuur er een plekje in kan vinden. Of alle steden in Nederland over 20-50 jaar natuurinclusief zullen zijn, is lastig te zeggen. Sommige steden zijn al oud en gebouwd zonder veel rekening te houden met de natuur. Het veranderen van die steden kan moeilijk zijn. Het gaat niet alleen over hoe we bouwen, maar ook over regels en wetten. Het kan dus een tijdje duren voordat alle steden helemaal natuurinclusief zijn. Het hangt ook af van of mensen, bedrijven en de overheid willen helpen en veranderingen willen maken.Maar het is wel fijn om te zien dat steeds meer mensen en projecten natuurinclusief bouwen belangrijk vinden en dat mensen steeds meer nadenken over duurzaamheid.

AG Architecten stelt zich voor als ArchiVIP

By nieuws No Comments

AG architecten is in 1988 opgericht door Anouk Vermeulen en George Polman. In bijna 35 jaar is er een grote diversiteit aan projecten gerealiseerd in heel Nederland en het Caribisch gebied.

Met een enthousiast en divers team van architecten en bouwkundig tekenaars en projectleiders, hebben we alle benodigde kennis voor het maken van een functioneel en mooi ontwerp én voor een goed verlopende uitvoering in huis. We zijn geen ontwerpers van papieren plannen, we stellen dat ook dat: “Van bouwen, komt bouwen!”. We maken ontwerpen die goed aansluiten bij de wensen van onze opdrachtgevers en die passen in hun omgeving. Als erkend leerbedrijf dragen we onze praktijkkennis met veel plezier over aan stagiaires, zodat ons geweldige vak aansluiting blijft vinden met de lesstof op scholen.

We zijn trots dat AG architecten zich bij de ArchiVIPZ heeft gevoegd  en dat we ook op deze manier een steentje kunnen bijdragen om ons mooie vak te promoten onder aanstormend talent bij basisscholieren.

Wie weet komen er van hun mooie creaties wel echte bouwwerken!

Maak alvast kennis met Alina, onze spreker, tijdens Archikidz Haarlem!

By nieuws No Comments

Zaterdag 14 oktober 2023 vindt de zesde editie van Archikidz Haarlem plaats! Dit jaar is het thema Natuurlijk! De Groene Stad: hoe gaan we om met de bodem, materialen, energie, het veranderende klimaat, waarbij bouwen met groen en met natuurlijke materialen steeds belangrijker wordt? De inspiratielezing over dit thema wordt gegeven door Alina Zaytseva, architect bij Benthem Crouwel Architects in Amsterdam. Wij hebben haar alvast het hemd van het lijf gevraagd. Wil jij ook geïnspireerd raken en ben je benieuwd naar haar antwoorden? Lees dan snel het eerste deel van het interview met Alina!

1. Waarom doe jij mee aan Archikidz?

Wonen jullie ook in de stad? Speel je veel buiten? En speel je dan graag op straat, of liever in het park? Vind jij dat er veel natuur in jouw buurt is? In de stad hebben we zeker wel wat stukjes natuur, zoals parken, bomen langs de straten, en zelfs enkele dieren zoals vogels en eekhoorns. Maar steden zijn voornamelijk voor mensen ontworpen, dus de natuur is hier te gast. De steden zijn gebouwd voor mensen. In de steden is er veel steen en veel minder leefruimte voor dieren en planten. We bouwen vaak met beton en gebruiken allerlei materialen die niet in de natuur voorkomen en soms niet zo gezond zijn.

Maar tegenwoordig wordt duurzaam en natuurvriendelijkbouwen steeds belangrijker in onze samenleving. Steeds meer mensen realiseren zich dat we zuiniger moeten zijn met grondstoffen en materialen opnieuw moeten gebruiken. Ik vind het belangrijk om samen met jullie na te denken over het feit dat de natuur niet alleen ver weg buiten de stad is, maar ook deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Daarom wil ik graag mijn kennis van Benthem Crouwel Architects met jullie delen.

Bovendien vind ik het geweldig om jullie leerzame voorbeelden te laten zien en jullie aan te moedigen om na te denken over hoe we de natuur weer terug naar de stad kunnen brengen. Ik ben ook ontzettend benieuwd naar al jullie creatieve en originele ideeën!

2. Wat is groen en natuur inclusief bouwen?

Vroeger leefden mensen meer samen met de natuur. Ze maakten gebruik van materialen die ze in hun omgeving vonden, zoals klei, hout, riet en stenen, om hun huizen te bouwen. In de moderne stad is er echter steeds minder natuur over, en daardoor verdwijnen sommige dieren en insecten. Maar stel je voor dat we gebouwen kunnen ontwerpen waarin zowel mensen als planten als dieren graag willen zijn. Wat als we gebouwen kunnen creëren die niet alleen geen energie verbruiken, maar zelfs energie produceren? En wat als we gebouwen kunnen maken die natuurgebieden met elkaar verbinden, zodat dieren en vogels meer ruimte hebben om te leven? Dit is waar natuur inclusief bouwen om draait. Groen en natuurvriendelijk bouwen houdt in dat architecten verantwoordelijkheid nemen voor het ontwerpen van gebouwen die zowel goed voor mensen als voor de natuur zijn.

Dit betekent dat we gebouwen kunnen bedenken die flexibel zijn en die gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Denk aan gebouwen die in de toekomst eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald, en op een andere plek weer kunnen worden opgebouwd. De nieuwe gebouwen moeten geen struikelblok vormen voor de natuur in de stad, maar juist bijdragen aan de biodiversiteit.

Biodiversiteit is een woord dat we gebruiken om over alle verschillende soorten planten, dieren en andere levende wezens die op onze planeet aarde leven te praten. Denk aan een hele grote puzzel waarbij elk stukje een ander dier of plant vertegenwoordigt. Als we een van die stukjes verliezen, bijvoorbeeld als een dier uitsterft, dan mist er iets in onze grote puzzel. Het is onze taak om goed voor onze biodiversiteit te zorgen. Dat betekent dat we moeten proberen de natuur te beschermen en ervoor te zorgen dat geen enkel stukje van de puzzel verloren gaat.

3. Hoeveel moet je zelf van de natuur weten of vraag je dat aan anderen?

Bij het ontwerpen van een natuurinclusief gebouw, is het heel handig om samen te werken met experts en andere mensen die veel weten over planten en bomen. Denk bijvoorbeeld aan een ecoloog of een landschapsarchitect. Ze kunnen je helpen om te begrijpen welke planten en bomen het beste passen bij je ontwerp. Voordat je echt aan de slag gaat, is het slim om goed onderzoek te doen.

Daarnaast is creativiteit superbelangrijk, of je nu een klein project hebt of iets groots. Je kunt bijvoorbeeld bedenken hoe je een plekje kunt maken voor vogels in je gebouw, zoals een vogelkastje. Of je kunt zelfs een heel park aanleggen op een brug, zoals bij de Paleisbrug in Den Bosch.

Zullen we samen een groenere en gezondere stad maken! Doe je mee?

By nieuws No Comments

 

Hé daar, jonge ontdekkers! Wist je dat er steeds meer huizen gebouwd worden? Maar dat is niet altijd goed voor de natuur.  Als we veel gebouwen neerzetten, veel wegen en fabrieken bouwen, hebben dieren en vogels minder plek om te leven. Dat is een probleem omdat we daardoor veel energie verbruiken en de grondstoffen van onze planeet snel opraken. Ook komt er veel CO2 in de lucht, waardoor onze planeet snel warmer wordt, en dat is niet goed voor ons en de natuur.

Wist je dat bomen onze lucht zuiveren en de CO2 uit de lucht gebruiken om te groeien?
Vroeger leefden mensen meer in harmonie met de natuur. Ze bouwden hun huizen met materialen die ze in de natuur vonden, zoals klei, hout, riet en stenen. Maar in de moderne stad is er niet zoveel natuur meer over, en sommige dieren en insecten verdwijnen daardoor.

Maar, stel je eens voor, wat als we gebouwen kunnen maken waar planten en dieren ook graag wonen? Wat als we gebouwen kunnen maken die geen energie gebruiken, maar juist energie maken? Wat als we gebouwen kunnen maken die natuurgebieden met elkaar verbinden zodat de dieren en vogels meer plek hebben om te leven?

Bij Archikidz 2023 in Haarlem kun je leren hoe je een stad kunt bouwen waar de natuur niet voor hoeft te verdwijnen, en waar dieren ook van kunnen genieten.

We willen de band tussen mensen en de natuur herstellen. Met de projecten van Benthem Crouwel gaan we ontdekken hoe we:

  • Daken kunnen maken waar planten op kunnen groeien,
  • Huizen voor vleermuizen en vogels in de muren kunnen bouwen
  • Tunnels voor vissen die een dijk willen oversteken kunnen ontwerpen,
  • Hotels voor wormen en insecten in de stad kunnen maken,
  • En zelfs muren vol wilde planten en bruggen vol mooie bloemen en bomen kunnen bouwen.

Deze gebouwen passen goed in het landschap en laten de natuur erin groeien.
Zo kunnen we samen een groenere en gezondere stad maken! Doe je mee?

 

Save the Date!!!

By nieuws No Comments

Archikidz Haarlem vind dit jaar plaats op 14 oktober! Dus omcirkel dit in je agenda met een dikke stift , blok die middag vrij, denk een keer aan jezelf, maar vertel het vooral door aan iedereen. Meer nieuws volgt snel!

sneak preview!

Documentaire Herman Hertzberger te zien in Haarlem!

By nieuws No Comments
Op 12 februari is er een speciale vertoning in ” de Schuur” in Haarlem. Hier zijn de filmmakers Patrick Minks en Jaap Veldhoen te gast, ook aanwezig is Joost Swarte, Haarlemse striptekenaar, ontwerper van het gebouw én van de poster van de film. Samen praten ze met Frénk van der Linden over het maken The Proof of the Pudding en hun kijk op Herman Hertzberger en zijn werk. Voor meer informatie, zie: https://www.schuur.nl/film/the-proof-of-the-pudding

Foto’s Archikidz Haarlem 2022; Waterwereld!

By fotos, nieuws No Comments

WATERWERELD | BOUWEN MET WATER

Op zaterdag 8 oktober 2022 vond de vijfde editie van Archikidz Haarlem plaats! Dit jaar streek Archikidz neer in de pas getransformeerde Koepel. In de voormalige koepelgevangenis van Haarlem, ooit een gesloten bolwerk, is nu de hele stad welkom, met onder andere een onderwijscampus, bioscoop, restaurant, café en kantoorruimte. Deze editie stond in het teken van het thema Waterwereld: hoe gaan we om met het veranderende klimaat, waarbij bouwen op en rond het water steeds belangrijker wordt? Tijdens de workshop hebben 115 kinderen in de leeftijd van 8-12 het antwoord op die vraag gezocht.

De dag startte met een rondleiding door de Koepel door een voormalig gevangenis-bewaker. De veertig vrijwilligers, dagarchitecten, maar ook bijvoorbeeld fotograaf, EHBO-ers, en klusjesmannen- en vrouwen, kregen op die manier een beeld van het leven in de Koepel voor de herbestemming. Vervolgens werd er gestart met de voorbereiding van de workshop: het versieren van de tafels en klaarzetten van alle benodigde materialen. De dagen ervoor was de ruimte zelf al door het bestuur aangekleed met een ‘echte’ rivier, waarin de verschillende maquettes van de kinderen aan het eind van de workshop een plaats konden krijgen.

Vanaf 13:00uur druppelden de kinderen binnen, en werden zij ingedeeld bij een van de vijftien werktafels. De kinderen werden welkom geheten door dagvoorzitter Annemiek van Bentem. Om de kinderen kennis te laten maken met het thema, begon de workshop traditiegetrouw met een inspiratielezing. Ditmaal door Jeroen Apers, architect en initiatiefnemer van de circulaire broedplaats De Ceuvel in Amsterdam. Hij vertelde over de oprichting van deze bijzondere plek aan het water in Amsterdam, en over de bouw van zijn eigen drijvende woonhuis in de meest duurzame drijvende wijk van Europa: SchoonSchip.Jeroen gaf hiermee het startschot voor de workshop, waarna de kinderen aan de slag konden. Per tafel van tien kinderen waren er twee ‘echte’ architecten aanwezig om de kinderen te begeleiden en ondersteunen. Waar sommigen hun ideeën en ontwerp eerst zorgvuldig uitwerkten in schetsen, zochten anderen gelijk de materialentafel op om al ontwerpend te gaan bouwen aan hun maquette. Waar nodig gaven de begeleidend architecten tips en trucs, maar veel kinderen wisten zelf al snel precies hoe ze het aan wilden pakken.Opvallend was de grote diversiteit aan problemen die de kinderen zagen en oplossingen die zij hiervoor zochten, maar ook de schaal waarop de kinderen werkten. Water was uiteraard het overkoepelende thema, maar duurzaamheid en energie waren thema’s die bij veel kinderen terugkwamen in hun ontwerp, met bijvoorbeeld waterraden, windmolens en zonnepanelen.Sommigen ontwerpen richten zich op het schaalniveau van de stad of de wijk, terwijl anderen zich richten op de bouw van een flat, hotel of woonhuis. En, zoals je mag verwachten, kenden veel ontwerpen ook heel speelse elementen, met glijbanen, zwembaden en allerlei elementen die in een waterrijke omgeving volgens de kinderen natuurlijk niet mochten ontbreken! bTussen het werken door was er uiteraard ruimte voor een korte pauze, waarin Delicafé, gevestigd in de Koepel, de kinderen van limonade en fruit voorzag. Rond kwart voor vier werden de kinderen door Annemiek aangespoord om hun maquettes toch echt af te ronden, en tegen vieren was het tijd om op te ruimen en de maquettes te plaatsen in en rond de ‘rivier’. De ouders waren vanaf dit moment welkom om de tentoonstelling te bekijken, en de jury, die al de hele middag met de kinderen had meegekeken, kreeg tijd om te beslissen welke maquettes de meest indruk hadden gemaakt. Dit jaar was er voor het eerst een kinderjury. Deze bestond uit de oud-deelnemers Hidde, Olaf en Kalle, de winnaar van de vorige editie van Archikidz. De vakjury bestond naast Jeroen Apers, ook uit architect Maarten Castelijns, partner bij Rijnboutt, en architectuur-historicus Natasja Hogen. Hoewel er een enorme hoeveelheid maquettes was geproduceerd, was opvallend dat de kinderjury en de vakjury al snel tot dezelfde top vijf kwam, waaruit uiteindelijk de meest slimme, innovatieve en duurzame ontwerpen werden gekozen. De winnaars ontvingen prachtige bokalen, gemaakt door maquettemaker Adam Transue. Op naar de volgende editie!

Wat een geslaagde dag! We willen daarom iedereen bedanken!

Namens Team Archikidz Haarlem:

Niels Hultzer, Huub van Bruggen, Danny Esselman en Andreas Otto

Deze editie is mogelijk gemaakt door onze vrienden van Archikidz Haarlem:

ABC Architectuurcentrum, Agency One, AG architecten BV, BMN Bouwmaterialen Nederland, Dura Vermeer, deliCafé, de Koepel, Stichting MooiZooi, Spaarnelanden NV,

Studio Transue, Trebbe Bouw BV

En onze ArchiVIPZ:

Een nieuwe wereld vol uitdagingen!

By nieuws No Comments

Vandaag sprak Archikidz met Danny. Danny werkt als architect bij VenhoevenCS, een architectenbureau dat ArchiVIPz is geworden! Als echte Haarlemmer draagt hij met het bureau graag een steentje bij. Hij geeft aan dat het goed is als kinderen met hun handen bezig zijn en mooie dingen maken. Archikidz Haarlem is een perfecte middag om lekker creatief bezig te zijn. En met een mooi vak! Als architect spreekt het thema “Waterwereld” hem enorm aan. Niet omdat ze vaak gebouwen ontwerpen op het water, maar omdat water steeds meer aandacht krijgt bij het ontwerpen van een gebouw. Of nog beter gezegd bij het goed functioneren van een wijk of zelfs een heel land. Klimaatadaptatie heet dat met een duur woord. Het zorgt ervoor dat we straks goed zijn voorbereid op een nieuwe wereld vol uitdagingen. Bij het bureau waar hij werkt houden ze dan ook steeds beter rekening in hun ontwerpen met water.  Slim hė!