Archikidz Haarlem 2018; Stapel je Gek! – V&D Schalkwijk

By | fotos | No Comments

Archikidz editie 2018 in Schalkwijk

We kunnen met heel veel plezier terugkijken op de Editie Stapel je Gek!
De editie is gehouden in de voormalige V&D in Schalkwijk. In deze jonge wijk in  Haarlem staat realitief veel hoogbouw. Tevens zijn in Schalwijk veel veranderingen gaande en ook het winkelcentrum Schalkwijk is vollop in beweging. Met het thema” gestapelde” woningen gingen dan ook op 13 oktober de Archikidz aan de slag om onder de bezielende leiding van echte architecten hun “visie” te verbeelden.  De internationaal bekende architect Sjoerd Soeters (bureau PPHP) gaf een boeiende lezing. Naast bijzondere voorbeelden werden er ook veel vragen werden gesteld. “Hoe hoog wil je eigenlijk wonen?”,  “Kan je je vriendjes nog zien spelen?”, “Waar parkeer je de auto?” of ” “Blijft er nu meer ruimte over voor speelplekken? ” Tja, erg lastige vragen, al hebben kinderen soms verrassende antwoorden en verhelderende ideëen! Het resultaat was een kakafonie aan bonte en bijzondere maquette’s waarbij de jury de tijd nam om ten overstaan van alle kinderen, architecten, ouders, en vrijwilligers de bedenkers van de meest bijzondere projecten aan het woord te laten.  Details van een flat met een grote verrekijker op het dak , een supermarkt in je wolkenkrabber, tot een compleet doorgevoerd beachthema, inclusief badhuisstreepjes gevel, tot meer visionaire projecten zoals een spiraal van huisjes met in de nok de buurtvoorzieningen, waaronder een zwembad passeerde de revue.
Hieronder wat sfeerimpressies van een hele leuke middag met heel veel vrolijke (en geconcentreerde) gezichten, fanatieke architecten en hardwerkende vrijwilligers.

Archikidz editie 2019 in de Sint-Bavokerk!

By | nieuws | No Comments
Wederom is het gelukt om een unieke locatie te vinden voor de komende editie van Archikidz Haarlem. Editie 2019 zal worden gehouden in de middeleeuwse kruiskerk de Sint Bavo.  Dit inspirerende boegbeeld van Haarlem zal ruimte bieden aan 100 kinderen om na te denken over de ontwerpen van de toekomst. We duiken terug in het verleden en kijken naar de toekomst. En waar kan dat beter dan in deze kerk met zoveel geschiedenis in het hartje van Haarlem?

Archikidz Haarlem feliciteert Mollink Soeters PPHP

By | nieuws | No Comments

Sjoerd Soeters en Joep Mollink (voorheen MOPET architecten) bundelen per 1 januari 2019 de krachten onder de naam Mollink Soeters PPHP. Met deze stap gaan zij samen werken aan architectonische- en stedenbouwkundige ontwerpen onder het motto van PPHP: Pleasant Places Happy People, waarin de menselijke maat, het menselijke welbevinden en daarmee een gelukkige samenleving de hoofddoelstellingen zijn.

Zowel PPHP en Mopet zijn Archivipz (hoofdsponsor) van Archikidz Haarlem. We vinden het heel gaaf dat beide architectenbureaus elkaar zo goed weten te vinden. Hun inzet voor archikidz, wordt enorm gewaardeerd en wij kijken uit naar een langdurige samenwerking met Mollink Soeters PPHP, waarin Archikidz Haarlem een mooie kans ziet om een bijdrage te leveren aan hun hoofddoelstellingen.

Succes! Namens het gehele team van Archikidz Haarlem

Stapel je Gek!

By | nieuws | No Comments

Stapel je gek in Schalkwijk, wat een te gekke middag! De foto’s van de fotograaf zullen we later deze week op onze website zetten. Dank aan alle vrijwilligers en natuurlijk de enorm enthousiaste kinderen !!!

Pleasant Places Happy People!

By | nieuws | No Comments

Met dit motto laat Architect Sjoerd Soeters zien dat architectuur meer is dan een mooi gebouw neerzetten.  Het gaat om fijne plekken! Dit geldt niet alleen voor het gebouw, maar ook hoe het gebouw bijdraagt aan een prettige plek in de stad. Wij zijn zeer benieuwd wat deze befaamde architect jullie gaat vertellen! Ben je ook nieuwsgierig? Grijp dan je kans en haal een kaartje!

 

Tot zaterdag 13 oktober!

Leisure Expert Group uit Amsterdam mag zich officieel ArchiVipz noemen!

By | nieuws | No Comments

Ook dit jaar ondersteunen wij dit fantastische initiatief omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen kunnen zien hoe ontzettend leuk het is om te dromen en vooral ook om deze dromen daarna tot werkelijkheid te maken.

Dat is wat Leisure Expert Group doet. Wij dromen niet alleen van gebouwen, maar ook van festivals, attractieparken, speeltuinen en spookhuizen. Vervolgens zetten we die ideeën op papier en overleggen we met architecten en aannemers hoe ze realiteit kunnen worden.

Wij vinden het enorm leuk om samen met de Archikidz te mogen fantaseren, schetsen en bouwen, en iedereen hopelijk te inspireren tot ‘out of the box’ ontwerpen!”

Maak Open op 6 oktober met André Kuipers

By | nieuws | No Comments

3D Educatie, een van de bedrijven bij MAAK Haarlem en vriend van Archikidz– houdt op zaterdag 6 oktober a.s. een open dag.

MAAK Haarlem organiseert van 12.00 tot 17.00 uur voor de derde keer in successie haar open dag. Tijdens MAAK Open is er op het terrein van alles te zien en te beleven. Er zijn deze middag doorlopend demonstraties, workshops en activiteiten waar je zelf iets kunt doen en maken. Deze activiteiten zijn geschikt voor alle leeftijden. Wil je iets doen met 3D printen, zelf een 3D ontwerp maken, weten hoe een lasersnijmachine werkt, iets van hout maken, een leeuw trainen, een VW Golf race auto met 3D geprinte onderdelen bekijken of zien wat een printrobot kan, kom dan naar de open dag van MAAK Haarlem.

Tijdens deze editie brengt een van de ambassadeurs van het Weekend van de Wetenschap, André Kuipers, per helikopter, een bezoek!

De toegang is gratis en voor alle leeftijden

Datum: zaterdag 6 oktober 2018
Tijden: 12.00 – 17.00 uur
Adres: Oudeweg 91-95, 2031 CC Haarlem

Op loopafstand van het station (’t is maar een kwartiertje lopen naar MAAK Open)

Kijk voor meer informatie op www.maakopen.nl of www.hetweekendvandewetenschap.nl  of op de Facebookpagina.

VenhoevenCS is Vriend van Archikidz

By | nieuws | No Comments

VenhoevenCS architecture+urbanism uit Amsterdam is ook dit jaar weer van de partij bij Archikidz Haarlem! Samen met de kids gaan we weer mooie gebouwen creëren. VenhoevenCS vindt het belangrijk dat creativiteit gestimuleerd wordt en dat je naast je hoofd, ook je handen gebruikt. Overal om ons heen zien we gebouwen, maar waarom zien ze er zo uit als ze eruit zien? Hoe komen architecten op die ideeën? En hoe wordt een idee in je hoofd een tastbaar gebouw in de echte wereld? Onze architecten helpen Archikidz dit te laten zien in een leuke workshop waarin kids zelf aan de slag gaan met potlood, papier en diverse bouwmaterialen. Door zelf een gebouw te bedenken en knutselen, leren kids anders kijken naar de wereld om hun heen. En leren ze hoe en waarom gebouwen om hun heen gemaakt zijn zoals ze zijn. VenhoevenCS is daarom ook trotse sponsor van Archikidz.

Yeah!!! LEVS is Archivipz!

By | nieuws | No Comments

 

Tijdens de twee voorgaande edities van Archikidz Haarlem heeft architectenbureau LEVS zich ingezet voor Archikidz door jurylid te willen zijn of gewoonweg om tijdens de workshop samen met kinderen een prachtig bouwwerk te maken.

Wij vinden het hartstikke tof dat architectenbureau LEVS zich nu als officieel als Archivipz wil verbinden aan Archikidz Haarlem.

” Architectuur en stedenbouw hebben aanzienlijk invloed op mens, milieu en samenleving, vinden we bij LEVS architecten. Daarom geven we invulling aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op verschillende niveaus; aandacht voor de toekomstige generatie is er een van. We ambiëren een actieve rol in het opleiden van jonge architecten met stageplekken op kantoor en we inspireren op de middelbare school met lezingen. Al sinds vele jaren zijn events zoals Archikidz Haarlem een vaste prik op de LEVS-agenda. Vaak staan we verstelt van het jonge ontwerptalent, maar het is ook gewoon leuk om kinderen in hun creativiteit te begeleiden.”

LEVS architecten werd in 1989 in Amsterdam opgericht. De drie partners Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt en Marianne Loof werken samen met een team van 40 mensen aan uiteenlopende projecten in binnen- en buitenland.