Skip to main content

Maak alvast kennis met Alina, onze spreker, tijdens Archikidz Haarlem!

By nieuws No Comments

Zaterdag 14 oktober 2023 vindt de zesde editie van Archikidz Haarlem plaats! Dit jaar is het thema Natuurlijk! De Groene Stad: hoe gaan we om met de bodem, materialen, energie, het veranderende klimaat, waarbij bouwen met groen en met natuurlijke materialen steeds belangrijker wordt? De inspiratielezing over dit thema wordt gegeven door Alina Zaytseva, architect bij Benthem Crouwel Architects in Amsterdam. Wij hebben haar alvast het hemd van het lijf gevraagd. Wil jij ook geïnspireerd raken en ben je benieuwd naar haar antwoorden? Lees dan snel het eerste deel van het interview met Alina!

1. Waarom doe jij mee aan Archikidz?

Wonen jullie ook in de stad? Speel je veel buiten? En speel je dan graag op straat, of liever in het park? Vind jij dat er veel natuur in jouw buurt is? In de stad hebben we zeker wel wat stukjes natuur, zoals parken, bomen langs de straten, en zelfs enkele dieren zoals vogels en eekhoorns. Maar steden zijn voornamelijk voor mensen ontworpen, dus de natuur is hier te gast. De steden zijn gebouwd voor mensen. In de steden is er veel steen en veel minder leefruimte voor dieren en planten. We bouwen vaak met beton en gebruiken allerlei materialen die niet in de natuur voorkomen en soms niet zo gezond zijn.

Maar tegenwoordig wordt duurzaam en natuurvriendelijkbouwen steeds belangrijker in onze samenleving. Steeds meer mensen realiseren zich dat we zuiniger moeten zijn met grondstoffen en materialen opnieuw moeten gebruiken. Ik vind het belangrijk om samen met jullie na te denken over het feit dat de natuur niet alleen ver weg buiten de stad is, maar ook deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Daarom wil ik graag mijn kennis van Benthem Crouwel Architects met jullie delen.

Bovendien vind ik het geweldig om jullie leerzame voorbeelden te laten zien en jullie aan te moedigen om na te denken over hoe we de natuur weer terug naar de stad kunnen brengen. Ik ben ook ontzettend benieuwd naar al jullie creatieve en originele ideeën!

2. Wat is groen en natuur inclusief bouwen?

Vroeger leefden mensen meer samen met de natuur. Ze maakten gebruik van materialen die ze in hun omgeving vonden, zoals klei, hout, riet en stenen, om hun huizen te bouwen. In de moderne stad is er echter steeds minder natuur over, en daardoor verdwijnen sommige dieren en insecten. Maar stel je voor dat we gebouwen kunnen ontwerpen waarin zowel mensen als planten als dieren graag willen zijn. Wat als we gebouwen kunnen creëren die niet alleen geen energie verbruiken, maar zelfs energie produceren? En wat als we gebouwen kunnen maken die natuurgebieden met elkaar verbinden, zodat dieren en vogels meer ruimte hebben om te leven? Dit is waar natuur inclusief bouwen om draait. Groen en natuurvriendelijk bouwen houdt in dat architecten verantwoordelijkheid nemen voor het ontwerpen van gebouwen die zowel goed voor mensen als voor de natuur zijn.

Dit betekent dat we gebouwen kunnen bedenken die flexibel zijn en die gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Denk aan gebouwen die in de toekomst eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald, en op een andere plek weer kunnen worden opgebouwd. De nieuwe gebouwen moeten geen struikelblok vormen voor de natuur in de stad, maar juist bijdragen aan de biodiversiteit.

Biodiversiteit is een woord dat we gebruiken om over alle verschillende soorten planten, dieren en andere levende wezens die op onze planeet aarde leven te praten. Denk aan een hele grote puzzel waarbij elk stukje een ander dier of plant vertegenwoordigt. Als we een van die stukjes verliezen, bijvoorbeeld als een dier uitsterft, dan mist er iets in onze grote puzzel. Het is onze taak om goed voor onze biodiversiteit te zorgen. Dat betekent dat we moeten proberen de natuur te beschermen en ervoor te zorgen dat geen enkel stukje van de puzzel verloren gaat.

3. Hoeveel moet je zelf van de natuur weten of vraag je dat aan anderen?

Bij het ontwerpen van een natuurinclusief gebouw, is het heel handig om samen te werken met experts en andere mensen die veel weten over planten en bomen. Denk bijvoorbeeld aan een ecoloog of een landschapsarchitect. Ze kunnen je helpen om te begrijpen welke planten en bomen het beste passen bij je ontwerp. Voordat je echt aan de slag gaat, is het slim om goed onderzoek te doen.

Daarnaast is creativiteit superbelangrijk, of je nu een klein project hebt of iets groots. Je kunt bijvoorbeeld bedenken hoe je een plekje kunt maken voor vogels in je gebouw, zoals een vogelkastje. Of je kunt zelfs een heel park aanleggen op een brug, zoals bij de Paleisbrug in Den Bosch.

Zullen we samen een groenere en gezondere stad maken! Doe je mee?

By nieuws No Comments

 

Hé daar, jonge ontdekkers! Wist je dat er steeds meer huizen gebouwd worden? Maar dat is niet altijd goed voor de natuur.  Als we veel gebouwen neerzetten, veel wegen en fabrieken bouwen, hebben dieren en vogels minder plek om te leven. Dat is een probleem omdat we daardoor veel energie verbruiken en de grondstoffen van onze planeet snel opraken. Ook komt er veel CO2 in de lucht, waardoor onze planeet snel warmer wordt, en dat is niet goed voor ons en de natuur.

Wist je dat bomen onze lucht zuiveren en de CO2 uit de lucht gebruiken om te groeien?
Vroeger leefden mensen meer in harmonie met de natuur. Ze bouwden hun huizen met materialen die ze in de natuur vonden, zoals klei, hout, riet en stenen. Maar in de moderne stad is er niet zoveel natuur meer over, en sommige dieren en insecten verdwijnen daardoor.

Maar, stel je eens voor, wat als we gebouwen kunnen maken waar planten en dieren ook graag wonen? Wat als we gebouwen kunnen maken die geen energie gebruiken, maar juist energie maken? Wat als we gebouwen kunnen maken die natuurgebieden met elkaar verbinden zodat de dieren en vogels meer plek hebben om te leven?

Bij Archikidz 2023 in Haarlem kun je leren hoe je een stad kunt bouwen waar de natuur niet voor hoeft te verdwijnen, en waar dieren ook van kunnen genieten.

We willen de band tussen mensen en de natuur herstellen. Met de projecten van Benthem Crouwel gaan we ontdekken hoe we:

  • Daken kunnen maken waar planten op kunnen groeien,
  • Huizen voor vleermuizen en vogels in de muren kunnen bouwen
  • Tunnels voor vissen die een dijk willen oversteken kunnen ontwerpen,
  • Hotels voor wormen en insecten in de stad kunnen maken,
  • En zelfs muren vol wilde planten en bruggen vol mooie bloemen en bomen kunnen bouwen.

Deze gebouwen passen goed in het landschap en laten de natuur erin groeien.
Zo kunnen we samen een groenere en gezondere stad maken! Doe je mee?

 

Save the Date!!!

By nieuws No Comments

Archikidz Haarlem vind dit jaar plaats op 14 oktober! Dus omcirkel dit in je agenda met een dikke stift , blok die middag vrij, denk een keer aan jezelf, maar vertel het vooral door aan iedereen. Meer nieuws volgt snel!

sneak preview!

Documentaire Herman Hertzberger te zien in Haarlem!

By nieuws No Comments
Op 12 februari is er een speciale vertoning in ” de Schuur” in Haarlem. Hier zijn de filmmakers Patrick Minks en Jaap Veldhoen te gast, ook aanwezig is Joost Swarte, Haarlemse striptekenaar, ontwerper van het gebouw én van de poster van de film. Samen praten ze met Frénk van der Linden over het maken The Proof of the Pudding en hun kijk op Herman Hertzberger en zijn werk. Voor meer informatie, zie: https://www.schuur.nl/film/the-proof-of-the-pudding

Foto’s Archikidz Haarlem 2022; Waterwereld!

By fotos, nieuws No Comments

WATERWERELD | BOUWEN MET WATER

Op zaterdag 8 oktober 2022 vond de vijfde editie van Archikidz Haarlem plaats! Dit jaar streek Archikidz neer in de pas getransformeerde Koepel. In de voormalige koepelgevangenis van Haarlem, ooit een gesloten bolwerk, is nu de hele stad welkom, met onder andere een onderwijscampus, bioscoop, restaurant, café en kantoorruimte. Deze editie stond in het teken van het thema Waterwereld: hoe gaan we om met het veranderende klimaat, waarbij bouwen op en rond het water steeds belangrijker wordt? Tijdens de workshop hebben 115 kinderen in de leeftijd van 8-12 het antwoord op die vraag gezocht.

De dag startte met een rondleiding door de Koepel door een voormalig gevangenis-bewaker. De veertig vrijwilligers, dagarchitecten, maar ook bijvoorbeeld fotograaf, EHBO-ers, en klusjesmannen- en vrouwen, kregen op die manier een beeld van het leven in de Koepel voor de herbestemming. Vervolgens werd er gestart met de voorbereiding van de workshop: het versieren van de tafels en klaarzetten van alle benodigde materialen. De dagen ervoor was de ruimte zelf al door het bestuur aangekleed met een ‘echte’ rivier, waarin de verschillende maquettes van de kinderen aan het eind van de workshop een plaats konden krijgen.

Vanaf 13:00uur druppelden de kinderen binnen, en werden zij ingedeeld bij een van de vijftien werktafels. De kinderen werden welkom geheten door dagvoorzitter Annemiek van Bentem. Om de kinderen kennis te laten maken met het thema, begon de workshop traditiegetrouw met een inspiratielezing. Ditmaal door Jeroen Apers, architect en initiatiefnemer van de circulaire broedplaats De Ceuvel in Amsterdam. Hij vertelde over de oprichting van deze bijzondere plek aan het water in Amsterdam, en over de bouw van zijn eigen drijvende woonhuis in de meest duurzame drijvende wijk van Europa: SchoonSchip.Jeroen gaf hiermee het startschot voor de workshop, waarna de kinderen aan de slag konden. Per tafel van tien kinderen waren er twee ‘echte’ architecten aanwezig om de kinderen te begeleiden en ondersteunen. Waar sommigen hun ideeën en ontwerp eerst zorgvuldig uitwerkten in schetsen, zochten anderen gelijk de materialentafel op om al ontwerpend te gaan bouwen aan hun maquette. Waar nodig gaven de begeleidend architecten tips en trucs, maar veel kinderen wisten zelf al snel precies hoe ze het aan wilden pakken.Opvallend was de grote diversiteit aan problemen die de kinderen zagen en oplossingen die zij hiervoor zochten, maar ook de schaal waarop de kinderen werkten. Water was uiteraard het overkoepelende thema, maar duurzaamheid en energie waren thema’s die bij veel kinderen terugkwamen in hun ontwerp, met bijvoorbeeld waterraden, windmolens en zonnepanelen.Sommigen ontwerpen richten zich op het schaalniveau van de stad of de wijk, terwijl anderen zich richten op de bouw van een flat, hotel of woonhuis. En, zoals je mag verwachten, kenden veel ontwerpen ook heel speelse elementen, met glijbanen, zwembaden en allerlei elementen die in een waterrijke omgeving volgens de kinderen natuurlijk niet mochten ontbreken! bTussen het werken door was er uiteraard ruimte voor een korte pauze, waarin Delicafé, gevestigd in de Koepel, de kinderen van limonade en fruit voorzag. Rond kwart voor vier werden de kinderen door Annemiek aangespoord om hun maquettes toch echt af te ronden, en tegen vieren was het tijd om op te ruimen en de maquettes te plaatsen in en rond de ‘rivier’. De ouders waren vanaf dit moment welkom om de tentoonstelling te bekijken, en de jury, die al de hele middag met de kinderen had meegekeken, kreeg tijd om te beslissen welke maquettes de meest indruk hadden gemaakt. Dit jaar was er voor het eerst een kinderjury. Deze bestond uit de oud-deelnemers Hidde, Olaf en Kalle, de winnaar van de vorige editie van Archikidz. De vakjury bestond naast Jeroen Apers, ook uit architect Maarten Castelijns, partner bij Rijnboutt, en architectuur-historicus Natasja Hogen. Hoewel er een enorme hoeveelheid maquettes was geproduceerd, was opvallend dat de kinderjury en de vakjury al snel tot dezelfde top vijf kwam, waaruit uiteindelijk de meest slimme, innovatieve en duurzame ontwerpen werden gekozen. De winnaars ontvingen prachtige bokalen, gemaakt door maquettemaker Adam Transue. Op naar de volgende editie!

Wat een geslaagde dag! We willen daarom iedereen bedanken!

Namens Team Archikidz Haarlem:

Niels Hultzer, Huub van Bruggen, Danny Esselman en Andreas Otto

Deze editie is mogelijk gemaakt door onze vrienden van Archikidz Haarlem:

ABC Architectuurcentrum, Agency One, AG architecten BV, BMN Bouwmaterialen Nederland, Dura Vermeer, deliCafé, de Koepel, Stichting MooiZooi, Spaarnelanden NV,

Studio Transue, Trebbe Bouw BV

En onze ArchiVIPZ:

Een nieuwe wereld vol uitdagingen!

By nieuws No Comments

Vandaag sprak Archikidz met Danny. Danny werkt als architect bij VenhoevenCS, een architectenbureau dat ArchiVIPz is geworden! Als echte Haarlemmer draagt hij met het bureau graag een steentje bij. Hij geeft aan dat het goed is als kinderen met hun handen bezig zijn en mooie dingen maken. Archikidz Haarlem is een perfecte middag om lekker creatief bezig te zijn. En met een mooi vak! Als architect spreekt het thema “Waterwereld” hem enorm aan. Niet omdat ze vaak gebouwen ontwerpen op het water, maar omdat water steeds meer aandacht krijgt bij het ontwerpen van een gebouw. Of nog beter gezegd bij het goed functioneren van een wijk of zelfs een heel land. Klimaatadaptatie heet dat met een duur woord. Het zorgt ervoor dat we straks goed zijn voorbereid op een nieuwe wereld vol uitdagingen. Bij het bureau waar hij werkt houden ze dan ook steeds beter rekening in hun ontwerpen met water.  Slim hė!

 

Expositie: Een Amerikaan in Haarlem

By nieuws No Comments

Wellicht herkennen jullie Adam nog van de 2019 editie? Adam is maquettebouwer in Haarlem en mede dankzij de hulp van zijn team werden de mooiste modellen gemaakt! Deze zomer is het werk van deze goedlachse handyman met dat Amerikaanse accentje te zien in het ABC architectuurcentrum! Dus doe je zelf niks te kort en kom kijken. Want maquettes zeggen meer dan woorden en duizend plaatjes!

 

Amerikaan In Haarlem

Vanaf half juni tot half september exposeert het ABC het veelzijdige werk van architect, kunstenaar en vooral maquettebouwer Adam Doyce Transue. Adam is van origine Amerikaan en woont sinds 1998 in Nederland en vanaf 2007 in Haarlem. In de Haarlemse Waarderpolder heeft hij zijn studio/atelier waar hij in opdracht maquettes maakt van onder meer ontwerpen voor de Amsterdamse Zuidas. In het ABC toont Adam Doyce Transue een verscheidenheid aan ‘soorten’ maquettes waaraan hij werkt. Daarnaast laat hij ook zijn ‘Guardians of the Working Man’ zien…

Meer info is te zien op de website van het ABC: https://www.architectuurhaarlem.nl/activiteit/een-amerikaan-haarlem