Skip to main content

NATUURLIJK | BOUWEN AAN EEN GROENE STAD

Op 14 oktober streek de Archikidz-karavaan neer in het centrum van Haarlem, in de leegstaande V&D op de hoek van de Gedempte Oude Gracht en de Grote Houtstraat, voor de zesde editie van Archikidz: Natuurlijk! Bouwen aan een Groene Stad. Het lege warenhuis, welke binnenkort door 3W Real Estate getransformeerd  wordt tot woongebouw, vormde de ideale plek om na te denken over natuur in de stad, met uitzicht op het Haarlemse daklandschap vanaf de bovenste verdieping van het gebouw.

De middag begon met een ontvangst door de organisatie in een tot een groene jungle omgetoverde winkel. De dagvoorzitter Annemarie van Benthem heette de kinderen allemaal welkom waarna vervolgens Architect Alina Zaytszeva van Benthem Crouwel Architects  een korte inspiratielezing hield en prachtige voorbeelden toonde over duurzaam en natuurinclusief bouwen.

Daarna ging de middag verder in het voormalige La Place-restaurant op de hoogste verdieping, waar een groot atelier was gecreëerd voor de 125 deelnemende kinderen. Verdeeld over vijftien tafels, en begeleid door zo’n dertig ‘echte’ architecten, gingen de kinderen aan de slag met het schetsen van hun ideale, natuurinclusieve en ‘groene’ gebouw, om deze vervolgens om te zetten in driedimensionale maquettes, gemaakt van hergebruikte en restmaterialen. Voor het snij- en zaagwerk konden ze terecht bij een van de handymen, en uiteraard was er tussendoor even tijd voor een korte pauze met limonade en fruit (hoewel lang niet iedereen daar de tijd voor nam)! Een professionele jury, naast Alina bestaande uit architecten Jan-Richard Kikkert (K2 Architecten) en Joeri van Ommeren (Van Ommeren Associates), liep ondertussen rond om de kinderen te bevragen over hun ideeën. De jury lette vooral of in het ontwerp rekening werd gehouden met die toepassing van duurzaam en herbruikbaar materiaal, of dieren er ook wilde wonen en hoe vernuftig en vernieuwend het idee was voor het ontwerp.

Rond kwart voor vier was het helaas echt tijd om op te ruimen: de eerste ouders waren inmiddels ook al begonnen aan het beklimmen van de twaalf (!) trappen naar de tentoonstellingsruimte, voor de eindpresentaties en natuurlijk de prijsuitreiking. In de prijzen vielen de ontwerpen van Mees, Claire, Maud en Manon! Met hopelijk een aantal fijne herinneringen, inspiratie voor eigen groen woonhuis en wie weet een toekomstige carrière, en in ieder geval met een echt Archikidz-geodriehoek en een vleesetend plantje, daalde iedereen vervolgens weer af naar de stad. Op naar de volgende editie!

Wat een geslaagde dag! We willen daarom iedereen bedanken!

Namens Team Archikidz Haarlem:

Niels Hultzer, Huub van Bruggen, Danny Esselman

 

Deze editie wordt mogelijk gemaakt door onze vrienden van Archikidz Haarlem:

BMN Bouwmaterialen Nederland, Benthem Crouwel Architects, Dura Vermeer, GreenGifts, Spaarnelanden NV, Studio Transue, Trebbe

En onze ArchiVIPZ:

Leave a Reply